Kakao a jeho přednosti
Kakao a antioxidanty
Kromě řady vitamínů tento bob obsahuje stejně jako ovoce, obiloviny, ořechy či zelenina antioxidační sloučeniny. Antioxidační vlastnosti kakaa mohou soupeřit s bobulemi Acai nebo borůvkami, které jsou jedněmi z nejsilnějších antioxidantů. Tyto boby překonávají antioxidační vlastnosti červeného vína i zeleného čaje. Antioxidanty jsou vyhledávány hlavně pro své omlazující účinky.
Zajímavý fakt o kakau
Za vznik čokolády děkujeme kakau a za to zase Aztékem. Podle staré indiánské legendy aztécký bůh Quetzalocoatl (opeřený had) sestoupil z nebes, kde ukradl kakaovník a přinesl ho na zem. Podle aztéků je kakaovník velmi vzácný strom, symbol života a plodnosti.
Blahodárné účinky kakaa na srdce
Kakao má podpůrnou funkci pro zdravý chod srdce. A nejen proto naše srdíčko často touží po výrobcích z něj. Je to hlavně pro jeho skvělou a nezaměnitelnou chuť. I když, nejvíc se ho ve světě zkonzumuje v čokoládě. Neslazený poklad Aztéků je obzvlášť dobrý pro ty, kteří bojují s diabetem nebo citlivostí na cukry. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi a ani nevede k výkyvům hladiny cukru. To také zlepšuje funkci buněk a díky tomu se cítíme zdravější. Má nízký glykemický index, ale vysoký podíl tuku. Proto s jeho konzumací to zase není třeba přehánět
Další blahodárné látky obsažené v kakau
Teobromin, který se vyskytuje hlavně v kakau, má jemný dlouhotrvající stimulační účinek na organismus. Používá se iv medicíně jako diuretikum, vazodilatancium a srdeční stimulant.
Fenyletylamin je jeden ze stimulátorů nálady . V kombinaci s teobrominem, může fenyletylamin pozvednout vaši náladu a máte pocit, a to psát. Fenyletylamin je také jemné antidepresivum , které funguje podobně jako přísun do těla endogenního dopaminu a v adrenalinu .
Další pozitivní účinky kakaa
Zlepšuje krevní oběh
Působí proti stárnutí
Potlačuje kašel
Snižuje hladinu cholesterolu
Zvyšuje výkon mozku